Niet alleen in Alphen aan den Rijn, maar op landelijk niveau, heeft de zorgsector al jaren te maken met een aantal uitdagingen zoals hoge een werkdruk, lange werktijden (ook onregelmatig) en soms beperkte zeggenschap over je eigen werk. Steeds meer zorgprofessionals kiezen ervoor om deze beperkingen te omzeilen door als zzp’er aan de slag te gaan.
Het zelfstandig ondernemerschap biedt vrijheid en flexibiliteit, maar het vraagt ook om een proactieve en gestructureerde werkhouding. Hieronder bespreken we waarom veel zorgmedewerkers de overstap naar het ondernemerschap maken en welke belangrijke punten je moet regelen als je begint als zzp’er in de zorg.
Voordelen van zzp’er zijn in de zorg
Flexibiliteit
Als zzp’er bepaal je zelf wanneer, waar en hoeveel uur je werkt. Dit geeft je de ruimte om je werk beter af te stemmen op je privéleven.
Eigen regie
Je hebt meer controle over je carrière. Wil je meer afwisseling in je werk, of juist specialiseren? Jij beslist.
Betere verdiensten
Als zzp’er kun je vaak een hoger tarief rekenen dan het loon dat je in loondienst ontvangt, mede doordat je meer risico’s draagt en verantwoordelijkheden hebt.
Afwisseling in opdrachten
Je kunt werken bij verschillende opdrachtgevers, zoals ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en particuliere instellingen, wat zorgt voor een breed netwerk en een bredere werkervaring.
Zelfontwikkeling
Je bent verantwoordelijk voor je eigen groei. Het volgen van opleidingen of cursussen om je vaardigheden te verbeteren, ligt in jouw eigen handen.
Wat moet je regelen als startende zzp’er in de zorg?
Hoewel het zzp-schap veel voordelen biedt, brengt het ook verantwoordelijkheden met zich mee. Hieronder een overzicht van zaken die je op orde moet hebben voordat je begint.
1. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Je moet je inschrijven als ondernemer bij de KvK. Kies een passende rechtsvorm (meestal een eenmanszaak) en zorg dat je je goed laat adviseren over de opzet van je onderneming.
2. Boekhouding
Een overzichtelijke boekhouding is een must om het financiële overzicht te houden. Denk aan niet alleen aan de facturatie, maar ook aan het opstellen van balansen en jaarrekeningen. Als je de zekerheid wilt over dat dat goed wordt uitgevoerd, dan raden we je aan om een boekhouder in te schakelen.
3. Verzekeringen
Als zzp’er ben je niet verzekerd via je opdrachtgever. Zorg daarom dat je de nodige verzekering regelt om risico’s af te dekken. Enkele voorbeelden zijn:
Aansprakelijkheidsverzekering: voor eventuele schadeclaims tijdens je werk.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: specifiek voor fouten die je tijdens je werk kunt maken.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV): Voor inkomen bij ziekte of ongevallen.
Let op dat je naast verzekeringen ook pensioen opbouwt. Vraag een pensioenadviseur om de mogelijkheden en laat je informeren.
4. Certificaten en diploma’s
Zorg dat je beschikt over geldige diploma’s en eventueel aanvullende certificeringen (bijvoorbeeld een BIG-registratie). Sommige opdrachtgevers vragen om specifieke kwalificaties zoals een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag).
5. Contracten en algemene voorwaarden
Stel duidelijke algemene voorwaarden en contracten op. Dit beschermt je bij conflicten en maakt afspraken met opdrachtgevers duidelijk.
6. Netwerk en opdrachtgevers
Als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het vinden van opdrachten. Bouw een netwerk op binnen de zorgsector, bijvoorbeeld via platforms of door je aan te sluiten bij zorgbemiddelingsbureaus. Goed om te weten: sommige bemiddelingsbureaus zijn gespecialiseerd in specifieke zorg. Zo zijn er bijvoorbeeld bemiddelingsbureaus voor gehandicaptenzorg. Een voorbeeld van een dergelijk bureau is bemiddelingsbureau PRTD.
Tot slot
De overstap naar werken als zzp’er in de zorg biedt vrijheid en mogelijkheden om je werk zelf vorm te geven. Het brengt daarentegen ook diverse verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich mee. Maak daarom voor jezelf de afweging of de overstap bij jou als persoon past.
Word je bijvoorbeeld nerveus bij de gedachte dat je geen inkomen hebt als je geen opdrachten hebt? Of ben je echt een teamspeler en hecht je waarde aan collega’s? Als zzp’er werk je immers bij diverse opdrachtgevers, waardoor je aan het eind van de dag alleen staat. Kortom, zet de voordelen en nadelen op een rijtje en neem dan een goed overwogen besluit.